Kéksárga, kéksárga

2017 késő ősz 025 - Copy

Kéksárga, kéksárga

Gondolom, mindenki őriz magában képeket arról a tájról, amelybe belesimulna. Ahol lenne fű, fa, virág, kisgyerek, cica vagy tavaszi szellő. Egy hely, ahová valójában nem szabadna elutaznia, mert képzelete gyönyörűségét sosem fogja felülmúlni az, ami aztán ebből  megjelenik.
Nálam e táj kék és sárga, annak minden árnyalatával, szinte már arany és feketébe hajló. Nyáron vakítóan világos, enyhet alig nyújtó, télen pedig mélysötét, véget nem érő pihenés. A térképen észak felé kell húznom az ujjamat, hogy odaérjek. Még a zászlója is kék-sárga.

 

Lapland-2017-David_Evans_04-1030x773

 

Jártam ott egyszer, kétszer, háromszor, de ezt a bennem élő Svédországot sosem találtam meg e földtekén. Talán e franciásan csengő, szinte énekelhető nyelvében picit. Ha fázom, ha fáj, elég csak elővennem egy svéd nyelvű szöveget, és felmelegedek.
És akkor itt vannak ezek a szinte már dühítően szép, harmonikus festmények, melyekről pimaszul süt le rám az idill.
E jövő-menő világ felcsillanásait örökítette meg Carl Larsson, amikor két lábon jár a csoda, éppen csak tipeg, annyira halk.

 

index

Carl Larsson

 

Lehet egy perc múlva már felborított asztalok, kitekert lábú kiscicák, és felpofozott asszonyok, sírós kisgyerekükkel rájuk csimpaszkodva jelennének meg a képeken, de Carlsson meg tud állni a fényben, és csak arról mesélni nekem.

 

carl-larsson-boxed-notecards-219

Carl Larsson

Nos festettem magamnak egy sosem volt, de valójában mindig is volt Svédországot, mely határos az én országommal, sőt, ha jobban közel jövök, van itt a szobámban egy kék-sárga szigetem, carllarssonos véget nem érő nyugalommal, délutáni elhúzódott lustálkodással a napon, el nem múló szerelemmel férj és feleség között. Mint festett filmkockák suhannak át rajtam át idilli képei. Minden a helyén, légy sem zümmög, a világ mintha valami jelenésre várna. Előkészítette magát, ünneplőbe öltözött.

 

2017 késő ősz 025 - Copy (2)

 

S noha imádom és vágyom lakosává lenni e carllarssoni világnak, tudom, el nem érhetem.

Mert egy óriásvíz partján lakom én, és eddig házat magamnak csak a homokba mertem rajzolni, de ahogy jött egy nagyobb hullám az is odalett. Az utam is pont ott ér véget, mielőtt Larsson szobáit elérném.

 

2017 késő ősz 025 - Copy - Copy
Azt hiszem, oltári  nagy szerencsém van, csak még nem mindig tudok róla.

No Comments

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.