A ruha, melynek története van, avagy első kapszulakollekció Szilas Ritával

montázs2

A ruha, melynek története van, avagy első kapszulakollekció Szilas Ritával

20 éve az idén, hogy festeni kezdtem. Annak idején a “túlélésért” fogtam bele, ott valahol az egyik InterRailes vonatúton Borival. ( Keszei Bori operaénekes ) Akkor még csak rajzolgattam a kezemre, combomra, hogy elmondhassam, milyen is itt nekem, milyen furcsa, szürreálisan illékony. Hogy ha mással nem is  legalább magammal szót értsek,  magamban megbízzak. A rajzolás során aztán mind jobban tisztult ki a kép. Tűnt el a dzsungel, évek jöttek, egyre több tisztáson pihenhettem le.
Ezt a húsz esztendőt mesélem végig a képeimen keresztül. Nagyjából 2010 óta merem azt mondani, hogy kezdek ráérezni arra, amit a festészetben keresek. De folyton folyvást úton vagyok, és ha éppen sikerül egy kép, túl sokáig nem tudok ott örömködni, mennem kell tovább.  Az “utam” A pontból A pontba vezet, de közben mégis úgy tűnik, egy életet élek..Valami örökölt séma okán oly valódinak tűnik az, amiről a Bölcsek réges-rég megmondták csupán álmodók álma ez, ők nem is tudnak róla, amibe itt mi belehalunk..
Nálam mindez a gyönyörűség, amiről ők szólnak egyelőre csak intellektuális tudás, vagy picit több, na jó. Szenvedélyes szerelem. De még hajlamos vagyok az elkülönülés képzetére, még elég gyakran feltételezek egy ént,  aki megszületik, meghal.
Minden festményemmel annak a teljes ismeretlennek feszülök neki, aki vagyok, akiből az élet mint délibáb, mint álom bukkan fel.
A festményeim nekem emlékeztetőek. Erre az elmének szüksége van. Vagyis pontosítok az én elmémnek van erre szüksége. Lényegében saját magam miatt csinálok mindent, mint mindeki más.  Ez a mondat így korrekt és őszinte.
Most különös öröm vesz körül a képeim okán. Ugyanis találtam egy alkotót, aki szóba állt velem.  Szilas Ritát (szilasrita.hu) No nem becsülöm le magam, de azt hiszem, elég kevés emberhez illek én és a festményeim igazán.  A képeimből ruhát “akarok”! Ez a vágy már sok éve megjelent, hogy az emlékeztető erőteljesebb legyen.
Rita fantáziát látott az alkotásaimban, kezdetnek  ötöt választott ki, és elkészítette az első, úgy nevezett kapszulakollekciót. Kapszula, mert picike, kis példányszámú. Méretenként csak pár darab.
Június elejére elkészült az első összeállításunk.

 

mária2 - Copy

Öltöztetős babák 2015 (85*85)

 

Szilas Rita elég merész alkotó. Hozzá mert nyúlni az amúgy is botrányos festményemhez, amit én éppen nem polgárpukkasztásnak szántam, de több helyen úgy jött le. Komolyan gondoltam, hogy szükségem lenne egy Szűz Máriás ruhára, talán annak is ereje van. Belebújnék. Rita egy határozott mozdulattal levágta az öltöztetős Mária fejét, hogy oda a ruhát viselő illeszthesse a sajátját. A ruha kétféle fazonban készült el. Egy elegánsabb, nyaknál fehér félkörívvel betoltott formában, és egy egyszerűbb strandruha formációban, spagetti pántokkal. Mindkét modell bélelt.

Képek műtermi fotózása Szipál Péter műtermében volt. Álljon itt a teljes stáblista:

ruha: Szilas Rita

smink: Pásztor Krisztina

haj: Skerlecz Patrik

modellek: Börcsök Viktória, Somogyi Réka és Gucci kutya

 

szipál6

strandruha többféle méretben

szipál9

elegáns ruha és strandruha

 

Ugyanerre a szabásmintára készült el a Wow! ez de jó! festményből a ruha. Az eredeti kép  arra a “nektárra” emlékeztet, mely  ITT van minden ismert előtt, ami oly finom, hogy beleveszni gyönyörűség. Nagy tanítók is utalnak csak rá, elme oda be nem léphet, minden leírás róla csak körülírás. Így az én festményem sem több ennél.

 

SAM_3095

Wow! ez de jó! 2013 (85*85)

 

Lehet válogatni, ki mibe csomagolja magát, s anélkül, hogy misztifikálnám a dolgot, a ruhaminta biztosan hat a viselőjére. Még akkor is, ha maga a ruha tulajdonosa is csak egy álomén az álomban, de sebaj.  Ennek az áloménnek elég jól kell lennie ahhoz, hogy valódi “tudást” befogadni tudjon. És ez a ruha jót tesz!

 

szipál11aszipál12a

 

Februárban itt hagyott minket az anyukám örökre. Most már én is tudom, milyen az, ha az édesanya már csak a szívemben él. Nagy munka kezdődik ám a halál után, no mert lehet keseregni, vagy vigaszt keresni ilyen-olyan dajkamesékben túlvilágról, miegymás.. Én is, mint  aféle dajka ringatgatom magam, a festés ennél nem több. Megalkottam  a magam vigaszát, egy anyáról, aki a Gangesz folyón ring tova. Gyertyát gyújtunk érte, nem is egyet.

 

ganga10

Gangesz hazatér 2015 (85*85)

Megnyugtatott a friss halálélmény után ez a kép, anyu a helyére került bennem. A kis pajkos overál, szinte játékos homokozóruha meg most már folyton erre a Gangeszen alácsorgásra emlékeztet.

 

szipál22szipál23

 

Az élen csak egyedül haladhatsz végig. Az él nagyon éles, megvág, ha leesel róla. Elég egy félrenézés, és zsupsz, zuhansz. Ismerem..Elég sok rizikóba belementem már én is, visszamászni az élére meg elég fárasztó..
E látszólag könnyed és légies mozdulat köré festettem egy képet a Ne nézz se jobbra se balra! címmel.

 

egyenlet5

Ne nézz se jobbra se balra!

Melyből pufiszoknya készült, vagy vatelinnel bélelve vagy anélkül. A szoknyához tartozik egy póló is, melyet természetesen külön is viselhetünk. Ha együtt horjuk elég ünnepi a dressz.

 

szipál16szipál17a

 

Igazi párkapcsolatos szoknya a puzzlés. Az eredeti festmény épp egy kilátástanal fázisban készült, amikor úgy tűnt , ha se fiú se lány  nem mozdul saját kényelmes helyzetéből bizony sosem találja már meg a másikat. Vagy leszállnak a matracról vagy nincs találkozás. A kép szerint szerencséjük volt, mert a két víz közötti utacska a cédrushoz vezetett, és erre mindketten kíváncsiak voltak. Azt hiszem, Hamvas Bélánál olvastam akkortájt, mikor a képet készítettem, hogy a cédrust néha meg kell látogatnunk, és megöntöznünk, különben elszárad. Ami a dolog  szépsége, éppen Csontváry-kiállítás volt fent a várban, így még lehetőségünk is volt meglátogatni egy lenyomatot róla. De ugye a festmény csak egy utalás, a valódi cédrushoz mindenki maga-maga jut el.

 

 

szipál24a

A ruhák többféle méretben készültek, megvásárolhatóak, felpróbálhatóak Szilas Rita üzletében a Bp., Hajós utca 26/a alatt hétköznap 12 és 18 óra között. De rendelhetőek interneten mind Ritán, mind pedig rajtam keresztül. (szilasrita.hu, somogyireka.hu)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.