Sophie Scholl százéves és jövőre százegy lesz

thumbnail (2)

Sophie Scholl százéves és jövőre százegy lesz

f60_1691A Bauhaus női tagozatát az uralkodó férfi kaszt nem engedte vezető pozícióba. S noha az 1919-ben született irányzat megújította az építészetet, a szobrászatot, forradalmasította a lakberendezést, művészetpedagógia eszméket alkotott, de a világunkat megtartó legfontosabb alapot, a nőket, mint korábban sokan, érintetlenül hagyták ők is. Pedig ekkorra már feltartóztathatatlanok voltak, és sorra tűntek fel képviselőik a Bauhausban. Talán félelemből, az őket irányító erőt már sejtve, de még nem igazán ismerve, biztonságból a szövőgyárakba száműzték alkotni a gyengébbik nemet. Akik végül kitagadott helyzetükből  a legtöbbet hozták ki, és formabontó szöveteikkel messzebb vitték a Bauhaus hírét, mint azt az alapítóik elképzelték. Az sem kizárt, hogy a “férfi-Bauhaus” széles körű ismertségét is nekik köszönheti.

Ezen a festményen a májusban százéves Sophie Schollt, mint Bauhaus művészt képzeltem el, akinek a legszebb alkotása maga volt az élete. Megduplázódott, hogy ereje sokszorozódjon, s így szőtt önmagához térképet, mely kivezette az összes felfedezhető útról. Nem ismert fel sem istent, sem kegyelmet, csak annál sokkal többet, mikor önmaga megtartó pillére lett. Támasztéka az egyik lábának, mielőtt az lendületet vett.

S miközben a világban kimondták rá a halálos ítéletet, önnön fényével világította meg a legmélyebb sötétet. Hiába keresték, sosem tudták elfogni, s mikor úgy hitték, végre megvan, már csak a testét találták meg a cellában. Sophie addigra már a világmindenség legszebb randevújára érkezett.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.