Szóköz augusztus vége és szeptember előtt

bestcompany1

Szóköz augusztus vége és szeptember előtt

Már nagyon készülök arra, hogy az iskolakezdéskor, mint évet ismétlő- mert mi mást csinálok itt 42 éve már – újra odaüljek a selyem elé. Nyáron túl sok a mozgás, két hónapra szigorúan abba kell hagynom a festést,  akármennyire is könnyű ügynek tűnik, hisz csak ücsörögni kell, mégis eléggé megvisel. Kisképet festeni, magamat másolni tudok nyáron is, szóval nem a munka savanyú. Mielőtt beleugranék megint az alkotásba, pár napra leültem most, hogy megnézzem, mégis mi van. Nem jutottam messze..

 

SAM_4696

 

Egyből  volt egy nagyon erős megtapasztalásom. A sötét templomba mentem be, nem látszódott a sok ciráda, felesleges manír, az egésznapos keresztény hajcihó is elcsendesedett. Ilyenkor érződik a történelem előtti korok finom tájolása, hogy miért éppen erre a helyre építették ezt az épületet,  mert elég súlyos odabenn a tér. Szinte fogni lehet a levegőt. Egykoron biztos csak egy kis oltárt emeltek ide, és ahogy rakódtak egymásra a rétegek az idők során, úgy nőtte ki magát ez a picinyke, éppen csak jelképes hely. Most egy nagy templom lett belőle, legalább akkor is lehet bent ücsörögni, ha kint esik. Körül itt nem nézek, nem érdekelnek a formák, minden istenkép elborzaszt. Az Én hív, melyből az istenek képzete felbukkan.

 

hópárduc2

2013 85*85cm Hópárducok örömére

A csend anélkül hívott magához, hogy megkérdezte, akarom-e.  Minden idegszálam erre a nászra vágyott, a mindeddig megtapaszalt élmény, fájdalom értelmet nyert annak okán, hogy elhozott ide. Nem tettem semmilyen erőfeszítést ahogy ott ültem. Talán – próbálom mégis megkaparintani a receptet, mely idáig hozott – az elmúlt időszak kínkeserves vágyakozása ölelt magához. Ott akkor Ganga (gangamirasatsang.com) leírásai is soknak tűntek, mert erre az időre nem volt itt senki, akinek szüksége lett volna bármilyen útmutatásra.  Az utolsó emlékkockáim, mielőtt teljesen magába zárt ez a nász azt visszhangozták bennem, hogy de jó, de jó, csakis ezt akarom. Minden probléma és gond csakis annak okán merül fel, ha megjelenik az én, aki magát különállónak tartja, aki a másikban vetélytársat lát, akinek egyáltalán vágyai vannak itt. És azt szajkóztam egyre csak, hogy könyörgöm, az elme ne rabolja el azt  a pillanatot, ne legyen itt semmi, ami miatt még újra különállónak akarom magam érezni.

Nem akarok visszazuhanni a folyóba, mely tele a krokodilokkal, elég seb van már így is rajtam. Végre itt ülök fent a tutajon. Annyit törtem-zúztam magam a folyó zuhatagain, jövő-menő szerelmekkel ringattam magam, de legalább rájöttem, a szeretni szó hazug addig, amíg valósnak tűnik az én. Ahol kettő van, ott nincs igazi szeretet, ott érzelmek vannak.  Az érzelmekhez meg tartozik egy tulajdonos, valakinek az érzelmei. Azok csak úgy maguktól nem keringenek a térben. Szóval nincs itt kiút, amíg meg nem vizsgálom a birtokost, az ént.

 

tutaj1 - Copy

Én kis tutajom 85*85cm 2016

Aztán jött az egyik pap, és finoman megkért, hagyjam el a templomot. Odakint már nem éreztem ezt a súlyos csendet, fel kellett fognom, a körülmények hatására született meg bennem a síri-sötét nemlét.
Beléptem valahova, ahonnan ki is tudok lépni.  Ami jön és megy az meg ugye nem valós.. Az elme egy időre eltűnt, elvesztette hatalmi pozicióját, visszahúzódott a forrásába. Aztán visszatért.

A valóság leírhatatlan, támaszték nélküli, elme oda be nem léphet, mindaz, amit róla mondtak nem igaz, mert nincs szó, amelybe beleférne. Megnyílvánulásaiban sem fedezhető fel, mert ott máris megjelenik egy én, aki felfedezni vágyja.

Nem létezik nála nagyobb kincs az egész föld kerekén. Minden kép, képzet belőle  bukkan fel, a semmi megnyilatkozik, és valamivé lesz, innen kezdődik a cirkusz el. De a cirkusz megadta magát.

Hajrá augusztusi utolsó napok és aztán meg a szeptember!

 

ló4 (1)

A cirkusz megadta magát 2016 85*85cm

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.