Japánban egy hatalmas tonhal elképesztő 400 millió jenért kelt el, ami a szerencse szimbólumaként is ismert. Ez a különleges hal nem csupán ínycsiklandó étel, hanem a hagyományokban is jelentős szerepet játszik, hiszen a siker és a bőség jelképe. Az aukci
A különleges több mázsás halfogás a második legmagasabb áron elkelt tonhal a tradicionális árverés történetében.
A japán gasztronómia lelkes hívei ismét izgalommal követhették a Tokió szívében megrendezett hagyományos újévi tonhalárverést. Az eseményen egy lenyűgöző, 276 kg-os kékúszójú tonhalra csaptak le a licitálók, amelyért a bámulatos 207 millió jen (körülbelül 400 millió forint) összeget fizettek. Az árverés nemcsak a tonhalak iránti szenvedélyt tükrözte, hanem a japán kulináris kultúra gazdagságát és a hagyományok iránti tiszteletet is.
A lenyűgöző fogásra a Onodera Group tette a legmagasabb ajánlatot, így immáron ötödik alkalommal hódítják el a legdrágábban értékesített tonhalat. A Onodera-cégcsoport nem csupán a gasztronómiai különlegességek terén szerzett hírnevet: Michelin-csillagos Ginza Onodera éttermeik révén komoly elismerést vívtak ki a kulináris világban. A frissen megszerzett 276 kg-os kékúszójú tonhal pedig a népszerű Nadaman étteremlánc különböző egységeiben, valamint a Ginza Onodera éttermekben kerül a vendégek tányérjára.
A kékúszójú tonhal, valamint a szusi egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte, ami nem meglepő, hiszen a gasztronómia csúcsán komoly összegek forognak, amikor a halról van szó. A tonhal különlegessége és az ínycsiklandó szusi iránti kereslet együtt olyan piaci helyzetet teremtett, ahol a minőség és a frissesség kulcsfontosságúvá vált.
"Az első tonhal szerencsét hoz az új évre" - nyilatkozta Nagao Sindzsi, a cégcsoport egyik képviselője az AFP hírügynökségnek. A mondás nemcsak a kékúszójú tonhalra, hanem minden, Japánban ilyenkor rendezett újévi licitre igaz, hiszen a helyiek a bőséges fogásban, a szerencsés üzletkötésekben és a kivételes minőségben az elkövetkező év sikerét látják.