Bor helyett ízes szirup, szódavízhez pedig krémes mandulatej: felfrissítő nyári italok a világ minden szegletéből.

A legfinomabb nyári italok elkészíthetőek házilag is, legyen szó turmixokról, jeges italokról, limonádéról. Sok hűsítő alapját szörpök képezik, amelyek könnyen elkészíthetők házilag. A hagyományos, jól ismert ízek mellett különlegesebb változatokban is gondolkodhatunk, ehhez hoztunk most néhány külföldi ötletet. Téged is érdekelnek a nyári hűsítő italok?
Azerbajdzsán nyári hőségében az egyik legkedveltebb frissítő ital a sharbat, amely igazi ínycsiklandó élvezetet nyújt. Ennek az aromás italnak a titka a gondosan válogatott összetevőkben rejlik: bazsalikom-mag, hibiszkusz, citrom és narancs teszik teljessé az ízélményt. Gyakran a rózsaszirom is helyet kap a sűrű, édes szirupban, ezzel egy különleges virágos jegyet adva a keverékhez. A sharbat nem csupán frissít, hanem egy igazi élményt kínál a nyári napok során.
Nagy-Britanniában a hagyományos szörp, amelyet cordial néven ismernek, sokféle gyümölcsből készülhet, például fekete ribizliből, eperből vagy narancsból. A gyümölcsöket vízzel és cukorral alaposan felfőzik, hogy egy sűrű, ízletes szirupot kapjanak.
A Görögországban nagy népszerűségnek örvendő Soumada egy különleges ital, amely mandulából készül. A mandulatejet cukorral és vízzel főzik össze, hogy gazdag és krémes állagú legyen. Tálalás előtt vízzel vagy szódával hígítják, így frissítő és ízletes élvezetet nyújt minden korty.
Olaszország varázslatos tájain, mint például Emilia-Romagna vagy Umbria, különleges hagyomány született: a szőlőből és dióból készült sűrű szirup, amelyet cukor nélkül főznek, a saba. Ez a finom csemege nem csupán szörpként funkcionál, hanem saláták és fagylaltok ízesítésére is tökéletesen alkalmas – olvashatjuk a Fanny magazin hasábjain.
Szíriában a fekete eperből édes, sűrű szirupot készítenek, cukorral főzve. Ezt követően a szirupot átszűrik, majd vízzel és jéggel keverik össze, hogy egy frissítő, hűsítő italt nyerjenek belőle.
A mors, ez az ízletes orosz ital, különleges gyümölcsökből készül, mint például az áfonya, fekete ribizli, homoktövis és ribizli. Az elkészítése során a gyümölcsöket cukorral és vízzel főzik, hogy gazdag ízű szirupot nyerjenek. Ezt követően alaposan átszűrik, majd vízzel hígítva kínálják, így egy frissítő és tápláló üdítőt kapunk, amely tökéletes választás forró napokra.
Mexikó nyári hőségében igazi frissítőként szolgál az agua fresca, ami szó szerint hideg vizet jelent. Ez a különleges szörp nem főzött, hanem a gyümölcsök turmixolásával készül, majd a pépet eltávolítva a gyümölcs gazdag levét ízesítik egy kis cukorral. A dinnye, uborka, ananász és eper mind népszerű alapanyagok, melyek varázslatos ízeket hoznak a pohárba, tökéletesen felüdítve a forró napokon.
A gyömbér fogyasztása gyakran télen válik népszerűvé, különösen a megfázás elleni küzdelemben. Ugyanakkor Jamaicában, a forró éghajlat ellenére, rendszeresen élvezik a gyömbér kivonatából készült frissítő szörpöt. Izzasztó tulajdonságainak köszönhetően gyorsan segít a hűsölésben, így a trópusi melegben is remek választás.