DELMAGYAR - Káposztaszezon ismét kezdetét veszi, és közeleg a karácsony varázsa!
Karácsony elengedhetetlen része a töltött káposzta, amelynek alapja a savanyú káposzta. Sipos gazda büszkén osztotta meg velünk a káposztasavanyítás titkait, amelyeket szeretett nagymamájától tanult. Az ő módszerei nemcsak a hagyományokat őrzik, hanem a családi értékeket is továbbadják.
A káposzta igazi C-vitamin-bomba, amely erősíti az immunrendszerünket.
- A káposzta egy olyan zöldség, amely meghatározó volt az emberiség történetében - mondta elöljáróban Sipos József növényorvos. A káposzta ellenálló, jól alkalmazkodó növény, amelyet több hullámban is lehet ültetni. A termés jelentős része savanyítva kerül a fogyasztókhoz, télen pedig különösen népszerű, hiszen a töltött káposzta egyik legfőbb alapanyaga.
- Nagymamámmal nagyon sok káposztát savanyítottunk fahordóban. Sajnos a boltokban kapható savanyú káposzták nagy része gyorsérleléssel, citromsavval és édesítőszerrel készül. Mi viszont elkészíthetjük otthon az igazit. A káposztafejekről el kell távolítani a sérült vagy kissé fonnyadt leveleket. A torzsát kivághatjuk, de ha nem fás, akár bele is kerülhet a savanyító edénybe, mert édes, és cukortartalma segítheti az erjedést. A fejeket le kell gyalulni, de ha nincs gyalu, akkor megteszi a nagy lyukú reszelő is - mondta Sipos gazda. A családja a hordó alját káposztalevelekkel bélelte ki.
A legyalult káposztához sót, babérlevelet, köménymagot és borsot adtunk. Az arányok olyan titkosak voltak, mint a nagymamám házikolbász-receptje. Ő például inkább a szomszédokhoz járt fűszerezni, de sosem árulta el a pontos összetevőket. A káposztát és a fűszereket rétegeztük: egy réteg káposzta, rá fűszer, és így tovább. Minden réteget alaposan megdöngöltünk. Gyermekkoromban én is tapostam az erre a célra tartott sárga gumicsizmámban, hogy kiszorítsuk a levegőt, roncsolódjanak a levelek, és kibocsássák a levüket. Nyári almát is helyeztünk a tetejére, a hordót pedig káposztalevelekkel takartuk le, majd termésköveket raktunk rá a megfelelő tömörítés érdekében. A káposzta erjedési ideje a hőmérséklettől függ, így aki most nekilát, karácsonyra már élvezheti saját készítésű savanyú káposztáját!
Sipos gazda kiemelte, hogy a káposzta igazi vitaminbomba. Nagyon magas a C-vitamin-tartalma, amelyet savanyítás után sem veszít el. Emellett B1-vitamint, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. "Fogyasszunk minél több káposztát, mert támogatja az ereink egészségét, és erősíti az immunrendszerünket" - javasolta.