**A zöld tea jótékony hatásai és lehetséges hátrányai: Mi történik a szervezettel, ha naponta fogyasztod?** A zöld tea az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, és nem véletlenül. Gazdag antioxidánsokban és más jótékony vegyületekben, amelyek számos egés

A frissítő és élénkítő zöld teát nem csak finom íze miatt érdemes fogyasztani. Rengeteg jótékony hatással van a szervezetre, ha minden nap elfogyasztunk egy csészével. Ugyanakkor az ellenjavallatokra is figyelnünk kell.
Az ázsiai kultúrákban a zöld tea fogyasztása nem csupán egy szokás, hanem egy régóta fennálló hagyomány, melyet szertartásos keretek között, precíz lépésekkel valósítanak meg. A zöld tealevelek feldolgozása során, a szüret után, gőzöléssel vagy hevítéssel megakadályozzák a növényben található polifenol-oxidáz enzimek működését, ezzel megállítva az erjedést. Ez a folyamat az, ami a zöld teát megkülönbözteti a fekete teától. Ez az ital rendkívül gazdag hatóanyagokban; tele van polifenolokkal, mint például katechinekkel és flavonolokkal, továbbá ásványi anyagokat, mint alumíniumot és rezet, valamint vitaminokat, például C, B2, D és K vitaminokat is tartalmaz. Emellett illóanyagok, koffein, valamint kisebb mennyiségben teobromin és teofillin is megtalálható benne. Népszerűsége folyamatosan növekszik, amely elsősorban jótékony hatásainak tudható be.
A teafélék között a zöld teának az egyik legmagasabb az L-teanin-tartalma. Ez az eszenciális aminosav a stressz- és szorongáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Emellett az agy szerotonin- és dopaminszintjének növekedéséhez is hozzájárul, e két boldogsághormonnak is nevezett hormon befolyásolja az alvás minőségét, a hangulatot és a kortizolszintet.
A zöld teában található, gyulladásgátló és antioxidáns hatású katekin idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően a tea fogyasztása csökkentheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.
A zöld tea magas antioxidánskoncentrációja fokozhatja a csontképződést, és megelőzheti a csonttömegveszteséget. Ez különösen a posztmenopauzával érintett nők számára lehet előny, akiknél nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, amely növeli a csípő-, gerinc- és csuklótörések kockázatát.
A zöld tea kiváló forrása a polifenoloknak, amelyek antioxidánsként ható növényi vegyületek. A polifenolok segítenek csökkenteni a sejtkárosodást, vagyis védenek a szabad gyökök káros hatásaitól. Emellett csökkentik az öregedés látható jeleit, és a gyulladásokat a szervezetben.
A zöld tea fogyasztása jelentős mértékben hozzájárul az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintjének mérsékléséhez a vérben. Ennek következtében nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, hanem a szív egészséges működésének fenntartásához is támogatást nyújt. Továbbá, a zöld tea antioxidáns tulajdonságai révén segít megelőzni a vérrögök kialakulását, így csökkenti a stroke előfordulásának esélyét is.