Ezek a fűszernövények igazi csodák a konyhában, hiszen egy pohár vízben is pompásan fejlődnek és díszítik a környezetet! - Ripost
Sokkal finomabb az étel, ha friss zöldfűszerekkel tudod ízesíteni. A konyhai fűszernövények termesztéséhez nincs szükséged cserépre és sok helyre: vannak ugyanis köztük olyanok, amelyek vízben is sokáig pompáznak, és még gyökeret is hoznak.
Télen sem kell lemondanod a friss zöldfűszerekről, hiszen nem szükséges hozzá kert, a konyhában is könnyedén nevelheted őket. Sok konyhai fűszernövény remekül érzi magát cserépben, sőt, némelyik még földet sem igényel; elegendő számukra egy egyszerű pohár víz. Így bőven elég, ha beszerzel az üzletből egy csokorral a kedvencedből, és amit a főzés során nem használsz fel, azt egyszerűen állítsd vízbe. Amint gyökeret eresztenek az ágacskák, máris átültetheted őket egy cserépbe. Nézzük meg együtt, mely konyhai fűszernövények képesek szépen fejlődni, ha csupán vízben tartod őket!
A kertben ez az évelő növény igazi varázslóként bontakozik ki, szép nagy bokorrá fejlődve, amely nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújt, hanem ízletes kiegészítője is a húsételeknek és mártásoknak. A rozmaring hajtásának szaporítása gyerekjáték, és a legpraktikusabb módszer a vízben történő gyökereztetés. Csak annyit kell tenned, hogy levágsz egy 10-15 centiméteres hajtást, és elhelyezed egy pohár vízben. Néhány nap elteltével máris gyönyörködhetsz a kis gyökerek megjelenésében; amikor ezek elérik az 5-6 centimétert, ideje átültetni őket egy cserépbe. De ne feledd, hogy a levelekből már előbb is bátran lecsíphetsz egy keveset a főzéshez – vigyázva, hogy ne ess túlzásba, mert a rozmaring íze intenzív!
Olaszos ételek egyik elmaradhatatlan fűszere, aminek az aromája leginkább akkor érvényesül, ha friss levelét használod a fűszerezéshez. A bazsalikom könnyen szaporítható, gyorsan növeszt gyökereket vízbe állítva a friss hajtás, ezért érdemes a konyhában pohárba állítani belőle egy csokorral. Heti egyszer-kétszer cseréld le alatta a vizet, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok, amikor pedig már elég hosszúak a gyökerei, bátran ültesd cserépbe.
Ez a robusztus aromájú növény szinte minden kihívást túlélt, annyira, hogy a kertben idővel dominálni kezd. Nem meglepő, hogy a konyhai fűszernövények közül ő az, aki a leggyorsabban növekszik, ha vízbe állítod. Nemcsak új, friss leveleket hoz, hanem hamarosan gyökerek is megjelennek a vízben; érdemes ilyenkor cserépbe ültetni. Ne felejtsd el 2-3 naponta frissíteni a vizet alatta, és biztos lehetsz benne, hogy a növény meg fogja hálálni a gondoskodást!
Ha télen is vágyakozol a friss zöldhagymára, van egy egyszerű trükköm! Válassz ki egy kisebb fej vöröshagymát, majd helyezd egy pohár vízbe úgy, hogy csak az alja és a gyökerei érintkezzenek a folyadékkal. Csak várj egy hétig, és csodálkozni fogsz, milyen gyorsan megjelennek a zöld hajtások – máris szüretelhető állapotban lesznek!