Éppen ezért érdemes alaposan átmelegíteni a rendelésedet, ha az langyos állapotban érkezik – ennek elmulasztásának komoly következményei lehetnek.

Nemcsak frusztráló, amikor a megrendelt étel langyosan érkezik, hanem akár egészségügyi kockázatot is hordozhat magában.
Az ételrendelés kétségkívül a modern élet egyik legnagyobb kényelmi vívmánya. Ugyanakkor, még a legjobb szándék mellett is előfordulhat, hogy a szállítási díjak meglehetősen magasak, és az étel végül kihűl, mire a futár megérkezik hozzánk. Szakértők figyelmeztetnek arra, hogy ez nem csupán kényelmetlenség, hanem komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet. A kritikus „veszélyzóna” a 4°C és 60°C közötti hőmérsékletek között helyezkedik el, ahol az ételek gyorsan bakteriális szennyeződésnek lehetnek kitéve.
A mikroorganizmusok szaporodásának üteme ebben a hőmérsékleti tartományban rendkívül gyors, és bizonyos fajták akár 20 perc alatt megduplázódhatnak – magyarázta Bryan Quoc Le, élelmiszertudományi szakértő a Huffpost cikkében. – Ha az élelmiszerek véletlenül ebbe a kritikus zónába kerülnek, elengedhetetlen, hogy ne tartózkodjanak itt két óránál tovább.
"Az utóbbi évek brutálisan forró nyaraihoz hasonlóan, ez a zóna egyre inkább szűkülni látszik" - figyelmeztetett Matt Taylor, az NSF élelmiszer-tanácsadásáért felelős globális vezetője. "Melegebb hőmérsékletek esetén, például egy 32 fokos forró napon, a biztonságos időtartam csupán két óráról egy órára csökken. Minél hosszabb ideig tartózkodik az élelmiszer a veszélyzónában, annál komolyabb egészségügyi kockázatokat hordoz."
A szakértők azt javasolják, hogy szerezzünk be egy konyhai hőmérőt, amivel ellenőrizhetjük a kiszállított étel hőmérsékletét.
"Valóban nehéz pontosan meghatározni, mennyi ideig tartózkodott egy élelmiszer egy adott hőmérsékleten. Ha azonban már a veszélyzónán belül van, a legjobb megközelítés az, ha a szállítási időt figyelembe véve próbáljuk megbecsülni, hogy mennyi ideig lehetett a biztonságos tartományon belül" – magyarázta Le. A szakember hozzátette: "Bár nem sűrűn használom az ételfutár-szolgáltatásokat, amikor mégis megteszem, próbálom elkerülni azokat az ételeket, amelyek a legnagyobb kockázatot jelenthetik, mint például a rizs, sült rizs vagy a saláták rendelését."
Taylor hangsúlyozta, hogy fontos odafigyelni az élelmiszerek csomagolására: "Ellenőrizd, hogy a csomagolás ép, és nincsenek rajta hamisítványokra vagy sérülésekre utaló jelek. Ha az étel megjelenése vagy illata gyanús, inkább dobd ki, és értesítsd az éttermet!"
"Mindig a lehető leghamarabb elfogyasztom az ételt, mivel nem tudom, mennyi idő telt el azóta, hogy elhagyta az éttermet" - tette hozzá Le.
Dennis D'Amico, a Connecticuti Egyetem oktatója hangsúlyozza, hogy ha maximális biztonságra törekszünk, érdemes mindig alaposan megmelegíteni a rendelt ételeket fogyasztás előtt. "A hús- és baromfihúsételeket 74°C-ra melegítem, hogy biztosan elérjem a megfelelő hőmérsékletet. Ha folyékony mártásról vagy levesről van szó, ezeket mindenképpen forraljuk fel. Ha sütőben melegítjük, állítsuk be azt 160°C-ra. A mikrohullámú sütő használata során ügyeljünk arra, hogy az ételek egyenletesen melegedjenek; ezért fontos, hogy letakarjuk őket, forgassuk meg, és legalább egy percet hagyjunk állni, mielőtt megmérnénk a belső hőmérsékletet."