Ha megismered ezeket a tényeket a mogyorókrémről, biztosan alaposan átgondolod, hogy érdemes-e belefognod a fogyasztásába.


Azonnal ellenőrizd a TAJ-kártyádat! Sokan nagy bajba kerülhetnek, ha nem figyelnek erre

A mogyorókrém elsőre egészséges választásnak tűnhet, hiszen a mogyoró tele van jótékony tápanyagokkal. Azonban, ha alaposabban szemügyre vesszük az összetevőit, hamar világossá válik, hogy a helyzet nem annyira rózsás. A krémben található cukor, módosított pálmaolaj, sovány tejpor, kakaó, valamint szója- és/vagy napraforgólecitin, továbbá vanillint is tartalmaz. Ezek az összetevők azt mutatják, hogy a mogyorókrém valójában nem annyira egészséges, mint ahogyan azt sokan gondolják. Nézzük meg közelebbről, mi rejlik a címkén!

A mogyorókrém fő összetevője nem a mogyoró, hanem a finomított fehér cukor. A mogyoró csak a harmadik a listán. Hogy ez miért baj? Azért, mert az összetevők sorrendje csökkenő mennyiség szerint van felsorolva a termék címkéjén, azaz, az elsőként felsorolt összetevő található a termékben a legnagyobb mennyiségben. Hogy számszerűsítsük: két evőkanálnyi mogyorókrémben öt teáskanálnyi cukor van. Megdöbbentő, ugye? Tehát a mogyorókrémet leginkább "cukorpálmaolajos krémnek" nevezhetnénk - ám ez közel sem hangzik olyan jól, nem eladható.

Valószínűleg a mogyorókrémet fehér kenyérre, palacsintára, vagy éppen valamilyen ízletes süteménybe kevered, hiszen ezek mind finomított szénhidrátok. Ám a cukros mogyorókrém és a kenyér párosítása jelentősen megemelheti a vércukorszintet, amely aztán drámaian visszaesik, így a szervezet újabb cukoradag után kiált. Az alacsony vércukorszint következményeként pedig a koncentráció csökkenése mellett akár hiperaktivitás és agresszív viselkedés is megjelenhet.

A második összetevő a pálmaolaj, ami a Nyugat-Afrikából származó olajpálma gyümölcsének héjából sajtolt növényi zsiradék. Ez teszi a mogyorókrémet olyan krémessé és kenhetővé. Egészséges volta vitatott - sokak szerint transzzsírsav tartalma miatt növeli a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát, ráadásul a túl sok zsír fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, ami a túlsúly esélyét növeli, s vele együtt számos krónikus betegségét.

Az ajánlott mennyiség csupán 2 evőkanál, de ez is 200 kalóriát rejt magában. Ki tudja azonban megállni, hogy csak ennyit fogyasszon belőle? A túlságosan magas kalóriabevitel pedig könnyen súlygyarapodáshoz vezethet, amiről már korábban szó esett.

Az egészséges táplálkozás kulcsa abban rejlik, hogy mindent mértékkel élvezhetünk - ez alól a mogyorókrém sem kivétel. Fontos, hogy egy szelet kenyérre csak egy kanálnyi kerüljön, így elkerülhetjük a túlzást. Tekints rá desszertként vagy ínycsiklandozó csemegére, amit néha megoszthatsz magaddal vagy a gyerkőccel. Ha még inkább szeretnéd feldobni a tápanyagértékét, próbáld ki, hogy kenyér helyett banánra vagy eperre kenve fogyasztod - ez egy ízletes és egészséges alternatíva lehet!

A pörkölt földimogyoróból készült mogyoróvaj remek alternatívát kínál a hagyományos mogyorókrém helyett. Gazdag egészséges zsírokban és fehérjékben, így nemcsak tápláló, hanem hosszan tartó teltségérzetet is biztosít. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk: napi egy evőkanálnyi mennyiség (95 kcal) az ideális, hogy élvezhessük a jótékony hatásait anélkül, hogy túlzásba vinnénk.

Related posts