Horroráron a legkedvesebb gyümölcsöd, ám ennél is súlyosabb, hogy a nyomait csak bottal tudod keresni.

Az éves átlagtermés dupláját is el tudnánk adni, annyira nagy a kereslet a kedvenc gyümölcsünk iránt. Jelenleg csak 10-15 százalék marad meg, és az is a későbbi fajtákból. Nem meglepő, hogy az üzletekben és piacokon horribilis árakon kaphatók. Ráadásul szinte nyomozni kell, hogy hozzáférjünk ezekhez a gyümölcsökhöz.
Amit nem vitt el a fagy, megtette a monília, így nyomozni kell a hazai sárgabarack után. Ritka kincs, akinek van, de nemigen találkozni ilyennel Békés vármegyében. Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere elmondta, az egész országban is úgy kell összekaparni valamennyit, de igaz ez Romániára, Szerbiára vagy Bulgáriára is. Máskor lokális a fagykár, most egész Magyarországra kiterjedt.
Húsz kamion sárgabarack helyett csupán fél kamion érkezett.
Jelenleg egy fél kamionnyi kajszi érkezik, csupán ennyit tudott biztosítani az a termelő, akitől tavaly ilyenkor húsz kamionnal szállítottunk. Más helyeken sem tudtak megfelelő mennyiséget biztosítani - mondta Nagy Árpád. A sárgabarack a legnépszerűbb gyümölcs, ami nem meglepő, hiszen számos területen alkalmazzuk. Fogyasztjuk frissen, fagyasztva, aszalva, befőttként, dzsemként, lekvárként, szörpként és ivóléként is. A cukrászipar is előszeretettel használja, emellett pálinkát is főzünk belőle, a velő és a szirup pedig szintén keresett termékek közé tartozik.
Nagy Árpád hangsúlyozta, hogy a korai kajszibarackot a márciusi fagyok sújtották, míg a későbbi virágzási időszakú fajták áprilisi fagyok áldozataivá váltak. Bár nem tapasztaltunk extrém mínusz 10-11 fokos hideget, a hőmérséklet 3-4 fokra süllyedt, és ez a fagyos periódus napokon át tartott, este 9-től reggel 7-ig. Több felhasználó a Facebookon is megosztotta, hogy ami megmaradt, azt a monília pusztította el.
A magyar kajszi gazdagabb ízvilággal bír, mint az importált fajták: aromája intenzívebb, édessége kellemesebben telített, és frissessége páratlan.
Gyuricza Ágnes, a békéscsabai piac vásárcsarnokának egyik eladója kiemelte, hogy a Szegedi Nagybani Piacon is jól látszik: hazánkban idén rendkívül kevés kajszi termett. Bár van lehetőség importálásra, például Görögországból és Spanyolországból, ezek az árak jelentősen alacsonyabbak. A csabai piacon az import kajszi kilója 1800-2200 forint között mozog, míg a hazai sárgabarack ára 2400-2900 forint. Tavaly júniusban a magyar fogyasztói ár körülbelül 1500 forint volt, és július elején sok helyen már 1000 forint alá is csökkent. Jelenleg azonban a csabai árusok nem számítanak hasonló áresésre. A vásárlók elmondása szerint inkább a hazai sárgabarackot preferálják, még ha az drágább is, hiszen az íze aromásabb, édesebb és frissebb, ráadásul nem kell megkerülnie a fél világot, hogy eljusson hozzájuk.
Sokan a hosszú élet titkaként emlegetik ezt a gyümölcsöt
A sárgabarackot sokan a hosszú élet titkaként emlegetik, hát, most nem igazán tud hozzájárulni a kajszi ehhez. Sem a mennyisége, sem az ára miatt. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi.