Itt a nagy hír: újabb két magyar csoda került fel a Hungarikumok listájára! - Pénzcentrum

Mától két újabb érték került fel a hungarikumok listájára: Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint a magyar csárda és a badacsonyi kéknyelű bor is megkapta a rangos címet.
A hungarikumok sorát újabb két érték gazdagítja: Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy 2025. május 29-től hivatalosan is hungarikummá nyilvánították a tradicionális magyar vendéglátóhelyek egyik ikonikus képviselőjét, a csárdát, valamint a Balaton-felvidék egyedülálló őshonos szőlőfajtájából készült badacsonyi kéknyelű bort.
A csárda a magyar gasztronómia egyik legmeghatározóbb és legelragadóbb intézménye, amely évszázadok óta táplálja a vándorok és a helyiek étvágyát. E helyek nem csupán a magyar vendégszeretet szimbólumai, hanem a hagyományos konyhaművészet örökségét is megőrzik, egyedülálló hangulatot teremtve. Ezzel szemben a badacsonyi kéknyelű egy valóban ritka és különleges nővirágú szőlőfajta, amely a sajátos termőhelyének és karakteres ízeinek köszönhetően igazi kuriózumnak számít a magyar borvidékek palettáján.