Fedezd fel az új csodálatos gyümölcsöt, amely hamarosan elárasztja a boltok polcait! Te készen állsz, hogy megkóstold? - Agro Napló


Az ausztrál Sunshine Coast régióban található Palmwoods településen egy véletlenszerűen elültetett avokádómag különleges gyümölcsöt termő fává nőtt. A Jala névre keresztelt avokádófajta az átlagosnál háromszor nagyobb, lassabban oxidálódó és kiváló ízű gyümölcsöket terem, ami felkeltette a szakma és a piac érdeklődését - írja a The Guardian.

Ken Spackman harminc évvel ezelőtt ültette el azt a magot, amiből egy különleges fa nőtt. Bár Ken 2001-ben elhunyt, felesége, Lorna felismerte a fa egyedi tulajdonságait és elkezdte fejleszteni a Jala márkát.

Ken halála után a fa sorsára hagyatva, elhagyatottan állt az idő múlásának szorításában. Akárcsak szülője, ő is nőtt és fejlődött, de a gyümölcseinek zöme a földre hullott, mintha az élet öröme elkerülte volna. Négy mag kelt életre, és palántává változott, de a természet csodálatos játéka révén az egyik palánta különleges adottságokkal bírt: mérete, íze és állaga páratlan volt. Ez a kivételes gyümölcs nem csupán a fa megújulásának jelképe lett, hanem a remény szimbólumává is avanzsált a környezetében.

Lorna Spackman elismerését fejezi ki a Jala avokádók iránt, amelyek átlagosan 1,2 kg súlyúak. E különleges fajtát szeletelés után akár tízszer hosszabb ideig is tárolhatjuk, mint a hagyományos avokádókat. John Mongan, a Spackman család közeli szomszédja és a fajta fejlesztésében aktívan részt vevő szakember, így írja le ezt a különleges gyümölcsöt:

Nem csomagoltam be, amikor visszatettem a hűtőbe. Minden reggel csak annyit tettem, hogy felkarikáztam, mint egy friss ananászt, majd a pirítósra helyeztem. A nagy avokádók még citrom nélkül sem sötétedtek meg, ami igazán meglepő volt!

A Fleming faiskola 2025 márciusában indítja el a Jala fák országos forgalmazását. Paige Fleming, a faiskola szóvivője a következőképpen írja le ezt a különleges gyümölcsöt:

Hatalmas méretű, mégis ínycsiklandóan finom, szilárd, de krémes textúrájú, enyhén diós ízjegyekkel bíró, mégis harmonikus összhatású. Ezek a gyümölcsök valóban páratlanok, ugyanakkor minden olyan tulajdonságot felvonultatnak, ami az avokádókat jellemzi.

Az avokádó globális piaca évi 11 milliárd dollárt ér, és az előrejelzések szerint 2030-ra a világ legtöbbet forgalmazott trópusi gyümölcse lesz. Ausztráliában évente 10 685 tonna avokádót termelnek, főként Nyugat-Ausztráliában és Queenslandben. A Jala kereskedelmi sikeréhez még néhány kihívást le kell küzdeni. Leanne Gillies, a Fleming kutatási és innovációs részlegének szakértője elmondta:

Felfedeztük, hogy a Jala avokádó héja meglepően gyorsan romlik, ugyanakkor a belső gyümölcshús hosszabb ideig megőrzi frissességét, érettségét és szilárdságát más avokádófajtákhoz képest. Ez a sajátosság hatással lehet a nagy szupermarketek polcain való megjelenésére, de a globális keresletet ez nem csökkenti.

A Jala máris elnyerte a 2024-es Greenlife/Nursery & Garden Industry díjátadón a legjobb új termék elismerését. A Fleming's faiskola márciusban 5000 új Jala-fát indít el, amelyek értékesítése Új-Dél-Wales, Victoria és Tasmánia területén fog zajlani.

Related posts