Közép-ázsiai piknikélmény: Plovdélután és a türk gasztronómia harmonikus találkozása Képzelj el egy varázslatos délutánt, ahol a közép-ázsiai kultúrák ízei és hagyományai egyesülnek egy felejthetetlen piknik keretein belül. A középpontban a plov, a régió
Közép-Ázsiában a gasztronómia valódi mesterművé válik. Az üzbégek nem csupán étkezésként, hanem nemzeti kincsként tekintenek a plovra, és hatalmas tisztelettel készítik el. Elég, ha ellátogatunk a taskenti Csorszu piacra, hogy szívünk mélyén érezzük a gasztronómiai tökéletesség iránti csodálatot. A plovkészítő mesterek komolyak, büszkék és rendkívül precízek – igazi megszállottak, akik minden részletre figyelnek. Mi eddig hasonló szintű elkötelezettséget nem tudtunk felmutatni, talán csak az érsekcsanádi halászlevesek, de bízom benne, hogy ez nem az egyetlen pozitív példa. Nálunk évente csupán egyszer létezik az úgynevezett "ország étele", amire a legtöbben már néhány nap elteltével sem emlékeznek, míg az üzbégek ezernyi változatban készítik és tökéletesítik a plovot, ami számukra a gasztronómiai örökség szíve.
Az előzőekben Adorjányi Máriusz (Nyárspolgár) szavai hangzanak el a Bűvös Szakácsról, és talán ennyivel is beérhetjük, nem érdemes feleslegesen vesződnöm azzal, hogy megpróbáljam elmagyarázni, mi is az a plov. Ez a perzsa gyökerekkel rendelkező rizsétel, egyfajta piláf, a világ egyik legjelentősebb identitást és kulturális örökséget képviselő étele. Közép-Ázsia kulináris középpontja, Üzbegisztán pedig szinte himnikus tisztelettel viseltetik iránta, hiszen nemzeti konyhájának zászlóshajójaként tekintenek rá.
Máriusz, a Nyárspolgár BBQ szabadtűzi kulináris tanszékének vezetője (akihez már kilenc évvel ezelőtt készítettünk egy emlékezetes videót, és akivel azóta is találkoztunk podcast vendégként) október 25-én, szombaton vár bennünket az etyeki Plus 52 Event & Gastro Hallban (vagy ahogy mondani szokták: hallnál, hallon, hallutt), hogy egy igazi gasztronómiai élmény keretében plovot készítsen számunkra. Az autentikus felszerelésekkel, hatalmas kazanban készült étel mellett velős pirítós, valamint egy különleges zöldségragu is vár ránk, amit én magam készítek el, egy kis saksuka-menemen-brijam-lecsó inspirációval. Továbbá, egy ínycsiklandó baszk sajttorta és egy csodakávégép által készített káprázatos kávé is szerepel a menüben. Lesz lehetőség beszélgetni, közönségtalálkozóra is sor kerül, és persze nem maradhat el a jókedv sem! A rendezvény félszabadtéri jellegű, így érdemes sapkát és sálat hozni! Gyertek, élvezzük együtt a gasztronómia világát!
A 444 második falunapja hamarosan elérkezik, és alig néhány nap múlva, október 25-én várunk mindenkit egy fergeteges eseményre! Az első falunapunk emlékezetes halfesztiválja után, amely valódi legendává vált, most újra összehozzuk a közösséget. Jegyeket itt tudtok beszerezni, és az esemény részletes programját is felfedezhetitek az oldalon, többek között a buszjáratokkal és egyéb izgalmas részletekkel. Ne hagyjátok ki!





