Orrdugulás, torokfájás és erőtlenség: Vajon a húsleves valóban a legjobb orvosság a megfázás ellen? - Házipatika
Sokan már-már megfázás elleni gyógyszerként tekintenek a forró húslevesre. De vajon tényleg segít a gyógyulásban ez az étel, vagy az egész csak egy városi legenda?
Valóban gyógyíthatja a tyúkhúsleves a megfázást? - erre a kérdésre kereste a választ a Rizikometer, amely az élelmiszeripari trendek és kockázatok figyelemmel kísérésére specializálódott. Egy német ÖkoTest cikkére hivatkozva a Rizikometer arról számolt be, hogy egy friss kutatás próbálta feltárni az igazságot, és az eredmények meglepőek lettek.
Egy kutatócsoport laboratóriumi környezetben végezte el a húsleves hatásainak vizsgálatát. Az eredmények szerint a kémcsöves kísérletek során valóban felfedeztek olyan jeleket, amelyek a forró leves gyulladáscsökkentő képességét támasztják alá.
A vizsgálatokat ugyanakkor nehezíti, hogy egy húslevesben a különféle zsírsavakat tartalmazó csirkehústól az értékes tápanyagokat rejtő zöldségekig (zeller, sárgarépa, karalábé stb.) számtalan összetevő található, és ezeknek az immunrendszer egyes mechanizmusaira való hatását szinte lehetetlen külön-külön kimutatni" - tették hozzá.
Összességében elmondható, hogy a forró tyúkhúsleves fogyasztása messze nem felesleges. Ez az étel nem csupán tápláló, hanem hozzájárul a nyák feloldásához és a szövetek vérellátásának javításához is. Éppen ezért, megfázás idején kifejezetten jótékony hatású lehet.