Ez a betegség hatalmas fenyegetést jelent a szőlőültetvények számára.

Az amerikai szőlőkabóca által közvetített aranyszínű sárgaság betegség napjainkban a legfőbb fenyegetést jelenti a magyar szőlőtermesztés számára. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra figyelmezteti a szőlősgazdákat, hogy ismerkedjenek meg a fontos információkkal és a szükséges intézkedésekkel, amelyek segíthetnek a betegség elleni védekezésben.
Az amerikai szőlőkabóca, mely Észak-Amerika őshonos lakója, felelős a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma-betegségének terjesztéséért. Ez a kórokozó szinte minden európai szőlőfajtát veszélyeztet. Különösen érzékenyek a Chardonnay, a Zweigelt, a Kékfrankos és a Pinot noir, de a Szürkebarát, a Cabernet sauvignon, a Cabernet franc és a Rizling is a betegség célkeresztjébe kerül. Érdekes módon a Merlot az egyetlen, amely viszonylag ellenállóbbnak számít e kórokozóval szemben.
A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség az emberi egészségre szerencsére nem jelent veszélyt, a hatósági intézkedések pedig nem érintik a bor készítését vagy forgalmazását. A magyar szőlőtermesztés számára azonban jelenleg a szőlő aranyszínű sárgasága betegség jelenti a legnagyobb veszélyt, amelynek súlyosbodása számos ágazat életére is hatással lehet.
A kórokozó más növényeken is előfordulhat, például erdei iszalagon, égerféléken, bálványfán, fűzön és mogyorón, de gazdasági kárt kizárólag a szőlőben okoz. A kórokozó szőlőállományon belüli terjesztéséért felelős anerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) hazánkban mára az ország minden vármegyéjében előfordul.
A szőlőtőkén fellelhető kabócafajok tojásai különleges tartalmakat rejtenek, amelyek a növény életciklusának szerves részét képezik.
A kabóca, mikor a szőlő lényegét szívogatja, nem jelent komoly veszélyt. Az igazi probléma az, hogy egyik szőlőtőkéről a másikra terjeszti a szőlő aranyszínű sárgaság nevű kórságot, ami súlyos következményekkel járhat a szőlőtermelés szempontjából.
Hazánkban 2013 óta jelenlévő betegség terjedése és üteme a hatóságok intézkedéseinek hatására jelenleg stabilizálódott. Örömteli hír, hogy az ország északi részén fekvő történelmi borvidékek továbbra is mentesek a kórokozótól. Ugyanakkor lényeges, hogy tisztában legyünk azzal: a legköltséghatékonyabb védekezési módszer a károsító bejutásának megelőzése. Ha a kabóca már egyszer letelepedett, a megszabadulás tőle rendkívül nehézzé válik.
A megelőzés kulcsa a hatóságok által ellenőrzött és minőségtanúsítással rendelkező szaporítóanyag beszerzése és ültetése. Mivel a betegség ellen nem áll rendelkezésre növényvédő szer, a gazdanövények eltávolításával lehet hatékonyan korlátozni a terjedését.
A szőlő védelme érdekében kulcsfontosságú az amerikai szőlőkabóca elleni időben elvégzett kezelések alkalmazása, hiszen a kabóca populációjának csökkentésével a járványok kockázata is jelentősen mérsékelhető. A védekezés kötelező azokon a területeken, amelyeket az illetékes hatóságok hivatalosan kijelöltek, továbbá minden olyan területen, ahol szőlő szaporítóanyagokat termelnek. Emellett ajánlott a védekezési intézkedéseket kiterjeszteni minden egyéb szőlőtermelő területre is, hogy a szőlőültetvények egészsége és terméshozama megóvható legyen.
A Nébih hazánk képviselője az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által indított Planthealth4life elnevezésű kampányban.