Meglepő új tanulmány: felfedték, hogy a húsfogyasztás nemcsak hogy nem káros, hanem bizonyos esetekben védelmet nyújthat a rák kialakulásával szemben! | szmo.hu


Hosszú évtizedeken át félelemben tartottak minket a vörös hús fogyasztásának lehetséges veszélyei – most azonban egy friss kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a táplálék akár a rák kockázatának csökkentésében is szerepet játszhat.

Évtizedeken át azt hallhattuk, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása súlyos következményekkel járhat: megnő a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és még a rák kockázata is. A WHO egyenesen odáig ment, hogy

Egy új, az Applied Physiology Nutrition and Metabolism című szaklapban közzétett kutatás radikálisan új megvilágításba helyezheti a korábbi nézeteket. A kutatók 16 ezer felnőtt táplálkozási szokásait elemezték, különös figyelmet fordítva az állati és növényi forrásból származó fehérjék bevitelére. Ezen kívül azt is vizsgálták, hogy ezek a különböző fehérjeforrások milyen hatással vannak a halálozási kockázatra.

Ami az egészséges életmód kedvéért húsmentesen élőknek hidegzuhanyként hathat: a kutatás egyáltalán nem talált összefüggést a magasabb állati fehérjebevitel és a halálozási kockázat között. Sőt:

A kutatás irányítását Stuart Phillips professzor végezte. Ahogyan a Science Daily-nek elmondta:

A fehérjefogyasztás körüli kérdések sokszor zavarosak - mennyi az optimális mennyiség, melyik fajtát érdemes választani, és miként hat ez hosszú távon az egészségünkre. Ez a tanulmány segít tisztázni ezeket a kérdéseket, ami elengedhetetlen azok számára, akik tudatosan, tudományos alapokra helyezve szeretnék megtervezni az étrendjüket.

A kutatók azért, hogy a legpontosabb eredményeket érjék el, a legújabb statisztikai technikákat alkalmazták, beleértve az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) által kidolgozott módszert és a többváltozós Markov-lánc Monte Carlo (MCMC) modellt.

"Elengedhetetlen volt, hogy a legszigorúbb, arany standard módszereket használjuk, ha valóban megbízható képet akartunk kapni a fehérjebevitel és a halálozási kockázat kapcsolatáról" - tette hozzá Phillips.

Bár a vizsgálat megfigyeléses jellegű volt, így ok-okozati összefüggést nem tudott igazolni, a kutatók határozottan arra a következtetésre jutottak, hogy a fehérjefogyasztás és a halálozási kockázat között nincs észlelhető kapcsolat. Függetlenül attól, hogy a fehérje forrása állati vagy növényi volt, sem a szív- és érrendszeri megbetegedések, sem a rák következtében bekövetkező halálozás kockázata nem mutatott emelkedést.

A vezető kutató, Yanni Papanikolaou megfogalmazása szerint: "Amikor összehasonlítjuk ezeket a nagyszabású megfigyeléses adatokat a klinikai vizsgálatok eredményeivel, világossá válik, hogy mind az állati, mind a növényi fehérjék hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a hosszú élethez."

Related posts