Összművészeti élmény – hogyan varázsolj húsz percet két értékes órává a piacon?

Csabai Ízek Vására - Családi Élményvásár várta a piacolókat szombaton délelőtt! Haluskakóstolás, kézműves játszóház, zenés-táncos mulatság és előadás a jövőről, azaz a rövid ellátási láncokról, ez fogadott mindenkit, aki arra járt.
Reggel hat órakor már pezsgő élet vette kezdetét a kis- és őstermelők piacán. Kilenc órára a Frankó Tanya és Haluskaház képviseletében Bartolák Mária megkezdte a kóstoltatást, és a kíváncsiskodó látogatók szépen lassan gyülekeztek. A látogatók száma folyamatosan növekszik, és ez a tendencia nemcsak a helyi piacra, hanem a Csabai Ízek Vásárára is jellemző – értesültünk a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnökétől.
- Bármiről is legyen szó, az igazi eredmények eléréséhez elengedhetetlen az együttműködés. Amikor sikerül olyan partnereket találnunk, akik nyitottak a közös munkára, akkor a siker szinte biztos. A vásáron is ez a lényeg. Persze, ezek a folyamatok nem történnek meg egyik pillanatról a másikra; sok egyeztetésre és közös ötletelésre van szükség - mondta Opauszki Zoltán elnök. Hozzátette, hogy az együttműködés kulcsszereplői az árusok, a termelők, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt., mint üzemeltető, valamint a rendezvényt szervező Békéscsabai Turisztikai Egyesület.
Az elnök hangsúlyozta, hogy a támogatók szerepe kiemelkedően fontos, mivel a Magyar Vidéki Hálózat, a Herman Ottó Intézet és az Agrárminisztérium is hozzájárulnak a jelenlegi programok megvalósításához.
Dénes Lajos, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke kiemelte: hatalmas büszkeség, hogy egyre elismertebb a város piaca és annak rendezvényei. Ezen az eseményen táncos bemutató, kézműves játszóház és a tájegység egyik fontos étele, a haluska is helyet kapott.
– Túrós és brindzás haluskát készítettünk a vendégeink számára, ezzel szeretnénk bemutatni ennek a különleges tájételnek a sokszínűségét – osztotta meg gondolatait Bartolák Mária, a Frankó Tanya és Haluskaház vezetője. – Fontos számunkra, hogy a gyerekek ne féljenek a brindzától, hiszen valójában egy lágy, parmezánra emlékeztető ízvilágot kínál. Kiemelten fontosnak tartom, hogy megőrizzük és népszerűsítsük a helyi ételek hagyományait, hiszen ezek a kulináris kincsek hozzájárulnak a kulturális örökségünkhöz.
A Békés Megyei Népművészeti Egyesület munkatársa, Garay Éva, arra hívta fel a figyelmet, hogy az eseményen két népi iparművész várta a látogatókat egy izgalmas játszóházzal. Náluk a résztvevők saját kezűleg készíthettek barátságkarkötőket kötélfonással, valamint csuhéfigurákat és aranyos állatkákat formázhattak. Éva hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen bemutatni a közönség számára a népi kultúra gazdagságát és sokszínűségét. Az esemény színesítéseként a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes Mindenki Néptánciskolájának tagjai is felléptek, bemutatva, hogyan ropják a táncot azok, akik elkötelezettek a hagyományok ápolása iránt és büszkék magyar identitásukra.
A délelőtt folyamán Brlázs Róbert, a Herman Ottó intézet Békés vármegyei vidékfejlesztési szakértője tartott előadást a jövő mezőgazdaságáról és pályázatokról.
A Csabai Ízek Vására egy olyan különleges esemény, amelyhez örömmel csatlakozik az Agrárminisztérium háttérintézménye, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Ennek oka, hogy a rövid ellátási lánc fejlesztése kiemelkedően fontos számunkra. Célunk, hogy a vásárlókat a lehető legközelebb hozzuk a termelőkhöz, ezzel támogatva a helyi gazdaságokat. A globalizált világ kihívásai, mint a magas szén-dioxid-kibocsátás, valamint a szállítási és csomagolóanyag-költségek növekedése, arra ösztönöznek minket, hogy alternatív megoldásokat keressünk. A rövid ellátási lánc nemcsak környezetbarát, hanem a vásárlók számára is kedvező lehetőségeket kínál. Az előadó hangsúlyozta, hogy céljuk az is, hogy tájékoztassák az érdeklődőket a különböző pályázati és támogatási lehetőségekről, amelyek segítségével a helyi projektek fejlesztése hatékonyan megvalósítható.